הדיאטה המאקרוביוטית מבוססת על פילוסופית המזרח הרחוק ביפן. עקרונות הדיאטה הם אכילה מאוזנת בין היין והיאנג. כלומר מלכתחילה מיוחסים למזונות תכונות שונות והם מחולקים לקטגוריות של ה"יין" או של ה"יאנג".
מזונות מאוזנים הם דגנים וירקות. מזונות "קיצוניים" הם ביצים, מוצרי חלב ממזונות ה"יאנג" וסוכר, שוקולד, מיצי פירות, קפה ומזונות חריפים ממזונות ה "יין" ואינם מומלצים בתזונה המאקרוביוטית.
יש העדפה ברורה למזונות אורגניים ואיסור על מזונות מעובדים עם חומרים משמרים, צבעי מאכל ותוספי טעם כימיים.
הדיאטה המאקרוביוטית מציעה מזונות בריאים בעלי ערכים תזונתיים גבוהים. יש המייחסים לחוסר ביצים, מוצרי חלב ובשר חסרון כי אין מספיק חלבונים, ויטמין B12 ויטמין D סידן וברזל.
תורת התזונה בדיאטה זו משלבת עקרונות של הרפואה המדעית והרפואה הטבעית. התפריט המומלץ בתורה זו מבוסס על 40%-50% דגנים, 20%-30% ירקות, 10% דגנים ומוצרים מן החי ו-5% תוספות שומנים.